"Εθνικός Κύριξ" Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2000 σελ.5

ΑΠΟ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥ ΚΛΙΝΤΟΝ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΛΑΣΗ ΤΗΣ Ν. Υ.

Του ΣΤΑΥΡΟΥ ΜΑΡΜΑΡΙΝΟΥ
ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.- Ενας μεγάλος πίνακας εμπνευσμένος από τις αξίες του Ελληνικού Πνεύματος με τη μορφή φωτεινών ακτινών που εκπέμπονται από την Ελλάδα, ως κέντρο όλου του κόσμου, ήταν έτοιμος να δοθεί, συμβολικά, στα χέρια του Προέδρου των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον, όταν κατά το προ μηνών ταξίδι του στην Ελλάδα, επρόκειτο να επισκεφτεί τους Δελφούς.
Η επίσκεψη δεν έγινε και αντίγραφα του πίνακα αυτού προωθούνται τώρα προς διάφορες κατευθύνσεις για την κατά το δυνατόν μεγαλύτερη προβολή του μηνύματος που εκφράζει. Αυτή τη στιγμή υπάρχει αίτημα για να αξιοποιηθεί με κατάλληλη προβολή ο πίνακας αυτός στην εθνική Παρέλαση της Ομογένειας στην Πέμπτη Λεωφόρο του Μανχάταν που θα την παρακολουθήσουν χιλιάδες ομογενείς, Αμερικανοί και ξένοι απ' όλο τον κόσμο.
"Εφόσον αποφασίστηκε να προβληθούν στην Παρέλαση τα θέματα της Παιδείας και της επιστροφής από τους Βρετανούς των Μαρμάρων του Παρθενώνα, θα ήταν καλό να προβάλλουμε με την παρουσίαση και του πίνακα τις αξίες του Ελληνικού Πνεύματος", δήλωσε στον "Εθνικό Κήρυκα" ο Πρόεδρος της Αδελφότητας Γαλαξειδιωτών "Οιάνθη" Αμερικής και Καναδά κ. Βαρράτος στον οποίο απεστάλη προς αξιοποίηση από την Ελλάδα αντίγραφο του πίνακα αυτού.
Ο κ. Βαρράτος συζήτησε το θέμα αρχικά με τον Πρόεδρο της οργανώτριας της Παρέλασης Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Ν. Υόρκης κ. Γεώργιο Γεωργόπουλο και στη συνέχεια παρουσίασε την ιδέα του στην Επιτροπή Παρέλασης.
Ο πίνακας αυτός φιλοτεχνήθηκε από τον ζωγράφο Αυγέρη Κανάτα που είναι και Διευθυντής του Εικαστικού Τμήματος της "Δελφικής Ενωσης" η οποία έχει γραφεία στην Αθήνα, στην Ελβετία και, φυσικά, στους Δελφούς.
Οπως τονίζει ο δημιουργός του, απεικονίζει τις αξίες του Ελληνικού πνεύματος που με φορείο μεταφοράς τη γλώσσα μας, πέρασαν στη δυτική Ευρώπη πρώτα και μετά σ' όλο τον κόσμο και απετέλεσαν τη βάση του Δυτικού Πολιτισμού.
"Είναι πολλοί συμπατριώτες μας - Αμερικανοί υπήκοοι τώρα", παρατηρεί ο Αυγέρης Κανάτας σε επιστολή του προς τον πρόεδρο της Αδελφότητας κ Βαρράτο, "που δεν γνωρίζουν καλά την τεράστια και καθοριστική προσφορά της μικρής μας χώρας στην ανάπτυξη, μέσα από τον πολιτισμό και τις επιστήμες, της Δύσης και μέσα απ' αυτήν όλου του κόσμου".
Σκοπός της δημιουργίας και προβολής του πίνακα αυτού με τις αξίες του Ελληνικού πνεύματος, είναι να γίνει υπενθύμιση τους σε όσους το γνωρίζουν και να γίνει γνωστό σε όσους το αγνοούν.
Ο πίνακας αυτός φιλοτεχνήθηκε το 1995 και απεικονίζει ένα χάρτη της υδρογείου με την Ελλάδα σε κύκλο στη μέση. Από τη μικρή σε έκταση αυτή Ελλάδα εκπέμπεται προς όλο τον κόσμο φως, με τη μορφή ακτινών με τις αξίες του Ελληνικού Πολιτισμού. Οι εκπεμπόμενες ακτίνες γράφουν, μεταξύ άλλων: "Δημοκρατία, Παιδαγωγική", "Ιδέες πολιτικές", "Ολυμπισμός, Αθλητισμός", "Μουσική, θέατρο, Κωμωδία", "Μαθηματικά, Τριγωνομετρία", "Φιλοσοφία, θεολογία, Ψυχολογία", "Οικονομία,Οικολογία, Αγορά", ""Αισθητική, Αρχιτεκτονική" κ.λ.π.
"Εχει μεγάλη σημασία να προβάλλουμε αυτές τις ελληνικές αξίες", τόνισε ο κ. Βαρράτος. "Παντού στον κόσμο έχει αναγνωριστεί ότι οι βάσεις του σημερινού Δυτικού Πολιτισμού είναι ο Ελληνικός Πολιτισμός, το Ελληνικό Πνεύμα. Από αυτόν γεννήθηκαν τα πάντα".
Η προβολή του μηνύματος του πίνακα κατά την Παρέλαση, θα μπορούσε να γίνει με τη μορφή μεγάλου πανό, ή με κάποια άλλη εντυπωσιακή μορφή που θα αποφασιζόταν από τους οργανωτές, πρόσθεσε ο Πρόεδρος των Γαλαξειδιωτών που εισηγήθηκε και την ιδέα.
Επειδή η Αδελφότητα υπάγεται στην Ομοσπονδία Στερεάς Ελλάδας, θα μπορούσε η τελευταία να προβάλλει τον πίνακα και από το δικό της άρμα στην Παρέλαση.
Ο κ. Βαρράτος έδωσε ήδη αντίγραφα του πίνακα με τις αξίες του Ελληνικού Πνεύματος μεταξύ άλλων, στα Γυμνάσια του Αγ. Δημητρίου της Αστόριας και του Αγ. Δημητρίου Τζαμέικα, καθώς και στις Πολιτιστικές Επιτροπές της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματεί-ων Ν. Υόρκης και της Ομοσπονδίας Στερεάς Ελλάδος.
Η προβολή των ελληνικών αξιών στη νεολαία, έχει ακόμα μεγαλύτερη σημασία, υπογράμμισε ο κ. Βαρράτος: "Είναι σημαντικό και αναγκαίο να ξέρουν οι νέοι μας τις αξίες των ελληνικών γραμμάτων. Αυτές θα τους καθοδηγήσουν στη ζωή που ετοιμάζονται ν' αρχίσουν στην κοινωνία".
Η Αδελφότητα Γαλαξειδιωτών "Οιάνθη" ιδρύθηκε στις 23 Μαρτίου 1930, σε συγκέντρωση των Γαλαξειδιωτών της Ν. Υόρκης και των γύρω περιοχών που ποθούσαν να κρατήσουν ζωντανά τα ήθη και έθιμα και τις παραδόσεις του τόπου της καταγωγής τους. Η Αδελφότητα πάντα υπήρξε συμπαραστάτης με ηθική και υλική βοήθεια προς την ιδιαίτερη πατρίδα. Βρίσκεσται πάντα σε στενή συνεργασία με τους τοπικούς φορείς και ιδιαίτερα με το Σύνδεσμο Γαλαξειδιωτών της Αθήνας και του Πειραιά.
Το σημερινό Δ.Σ. αποτελούν οι εξής: Γιώργος Βαρράτος, Πρόεδρος, Ηλίας Σουλάντζος, Αντιπρόεδρος, Λαμπρινή Ρέκκα, Γραμματέας, Μαρία Σουλάντζου, Ταμίας και Ιωάννης Θεοδώρου, Πούλα Τόρνερ, Χρήστος Κουμπούρης, Νικόλαος Ηλιόπουλος και Βασίλης Δόγκας, μέλη.
Εξελεγκτική Επιτροπή: Κώστας Κουμπούρης, Ανδρέας Παλυβίδας και Χάρης Σαββόπουλος