Εφημερίδα Καθημερινή της 11 Ιανουαρίου 1995

Ο ζωγραφικός πίνακας "Γνώθι σ' αυτόν", που εστάλη από τον Δήμο Δελφών στον πρόεδρο της "Κομισιόν" Ζακ Σαντέρ και σ' όλα τα μέλη τον Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Αποτελεί ιδέα και έργο, σε ακουαρέλα, του Αυγέρη Κανάτα, παρουσιάζει την Ελλάδα, ομφαλό της υφηλίου, ως "Αστρο της Μακεδονίας", με δεκαέξι ακτίνες, κι' όλες τις αξίες τον πολιτισμού, διανεισμένες από το ελληνικό πνεύμα και την αθάνατη ελληνική γλώσσα. Συγχαρητήρια στον Δήμο Δελφών γι' αυτή την πρωτοβουλία.


Πίνακας - απάντηση από τον Δήμο Δελφών 

στον πρόεδρο Ζακ Σαντέρ

Με τον νέο πρόεδρο, τον εκ Λουξεμβούργου Ζακ Σαντέρ, να έχει αναλάβει τη θέση του Ζακ Ντελόρ στην Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ο Δήμος Δελφών, όπου "ο ομφαλός του κόσμου", είχε την ευκαιρία μαζί με τα συγχαρητήρια για την ανάληψη του αξιώματος να του στείλει τη ζωγραφική σύνθεση "Γνώθι σ' αυτόν".
Η οποία αποτελεί "πληρωμένη απάντηση" στον Αλεν Λαμασούρ, τον Γάλλο υπουργό για ευρωπαϊκές υποθέσεις που είχε τη φαεινή έμπνευση να αποκλείσει την ελληνική γλώσσα από τις επίσημες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου! Με σκεπτικό ότι η ελληνική γλώσσα υπήρξε το βασικό εργαλείο μεταφοράς όλων των αξιών του ελληνικού πνεύματος, που απετέλεσαν τη βάση του δυτικού πολιτισμού, ο δήμαρχος Δελφών Κωνσταντίνος Λέφας ανέθεσε στον εξ Αμφίσσης γνωστό ζωγράφο Αυγέρη Κανάτα να κάνει τη ζωγραφική έκθεση που παρουσιάζει σήμερα η στήλη. Είναι ιδέα του ζωγράφου, σε ακουαρέλα, όπου απεικονίζεται η υψήλιος, στο κέντρο της οποίας, κάτω από μεγεθυντικό φακό, εστιάζεται η Ελλάδα, απ' όπου εκπέμπονται σαν ακτίνες οι θεμελιώδεις αρχές του Πολιτισμού, γραμμένες στα γαλλικά, ενώ είναι λέξεις - ιδέες της ελληνικής γλώσσας. Αντίγραφο του έργου αποστέλλεται σε όλα τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Είναι δηλαδή "καθ' οδόν", για να χαιρετίσουμε και τον τίτλο του κυριακάτικου χρονογραφήματος της διαλεχτής συναδέλφου και φίλης, ευρωβουλευτού Κατερίνας Δασκαλάκη, για την οποία η στήλη, μαζί με τα συγχαρητήρια, είχε εκφράσει την επιθυμία να μη σταματήσει να γράφει! Και εισακούστηκε. Οχι μόνο γράφει, αλλά και μαζί μας, στην "Καθημερινή" της Κυριακής!